četrtek, 3. september 2015

Šotorski hlev – nova inovativna rešitev

Za kmetijo Jenko smo v preteklem mesecu dokončali naš prvi šotorski hlev. Objekt ima razpon 24 m in dolžino 50 m, uporabna višina na bočni strani pa je 3 m. Ideja je nastala ob sodelovanju stranke v našem tehničnem oddelku. Najprej so bile izrisane 3D skice objekta in potem še celotna notranja ureditev (ograde, krmilni hodnik, nadzorna ploščad, …)

Objekt je namenjen vzreji pitancev na globokem nastilju. Posamezni boksi so široki 8 m in dolg 10 m. Na vsaki strani je po en krmilni hodnik širine 4 m. Na željo kupca po sredini med dvema linijama boksov poteka dvignjena nadzorna ploščad. Z višine je namreč lažje nadzorovati dogajanje v posamezni skupini živali in njihovo stanje. Krmne pregrade med boksi in krmilnim hodnikom so nastavljive po višini (omogočajo nastavitev višine glede na velikost živali). Prečne pregrade med boksi so nameščene na tečajih, ki omogočajo odpiranje in združevanje boksov. Vzdolžno med boksi pa so nameščena manjša vrata v pregradi, ki omogočajo premik živali med dvema sosednjima boksoma.

En bočni del objekta se odpira v dveh delih po celi dolžini, razen osrednjega prekata kjer je prostor za motor, ki omogoča odpiranje. Na drugi bočni strani je objekt postavljen ob zid silosa. Na obeh končnicah so nameščena drsna vrata za vsak boks in za vsak krmilni hodnik. Za prezračevanje služi pas pvc meša po dolžini objekta, na zgornjem delu ravnega dela bočne stene in pa trije strešni ventilatorji. Betonsko podlago, napajalnike, razvod vode ter razsvetljavo je uredil naročnik sam.

Montaža je potekala v mesecu avgustu in bila zaključena v 3 tednih. Ugodna cena in hitra izvedba od ideje do realizacije so velike prednosti našega objekta.

Šotorski hlevi > več
Ni komentarjev:

Objavite komentar